logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu
Szegedi Kis Istvánra emlékeztünk
 
2017 – a reformáció nemzetközi emlékéve. A reformáció vallás- és egyháztörténeti vonatkozásai mellett kétségtelenül fontos történelmi és művelődéstörténeti mérföldkő történelmünkben.
A Ráckeve Érték Egyesület a Reformáció 500 kapcsán nagyszabású projektbe kezdett „Protestáns nagyjaink Európában” címmel, amely hét magyarországi és hét határon túli helységet/gyülekezetet kapcsol össze. Lényege, hogy fölkutassuk és fölmutassuk azokat a kiemelkedő személyiségeket, akik egyházi vagy világi szerepvállalásukkal hozzájárultak szűkebb pátriájuk vagy akár az egész nemzet szellemi-lelki fejlődéséhez, öntudatosodásához. A projekt szíve-lelke Dr. Szánthó Györgyné, aki az egyesület tagjaival együtt megteremtette a kapcsolatot a tizennégy helyszín között, koordinálja a program különböző rendezvényeit, így a május 25-26-án Ráckevén tartandó konferenciát is.
„Protestáns nagyjaink” – ebben a tekintetben Ráckeve – mondhatni – a bőség zavarával küzd, hiszen a századok alatt sok egyházi és civil személyiség szolgált példával az utánuk jövő generációknak. Természetesen azonban a hangsúly a nagy elődökre, Szegedi Kis Istvánra és Skarica Mátéra tevődött.
Mindig is úgy gondoltam, hogy könnyebb egy adott személyiséget, kort, eseménysort közelebb hozni a közönséghez, ha azt megelevenítve, életre keltve tárjuk elé. Ezért vállaltam el a Ráckevei Érték Egyesület felkérését, hogy írjak színdarabot Szegedi Kis István életéből, illetve annak Ráckevéhez kapcsolódó fordulataiból. A rendelkezésemre álló források és szakértő támogatók (Komlósi Péter esperes úr és Dr. Miskei Antal egyetemi docens)segítségével elkészítettem a szövegkönyvet. Szegedi lelkészi tevékenysége mellett igyekeztem pedagógiai és patrónusi munkáját is megmutatni. Nagy örömömre az előadásban gimnáziumunk igazgatója, kollégáim és tanítványaim is szívesen vállaltak szerepet néhány lelkes ráckevei polgárral együtt. Köszönettel tartozom a többhetes próbafolyamat alatt tanúsított elkötelezett, pontos és igényes munkájukért!
A május 21-i bemutatót az Ács Károly Művelődési Központban teltház előtt tartottuk! Alkalmi színészeink sikeresen varázsolták a nézők elé a XVI. század hangulatát, a szereplők személyiségét, a megjelenített helyszínek és helyzetek atmoszféráját. A közönség tapsa és az előadás utáni gratulációk ezt ékesen bizonyították.
Gimnáziumi „családunkból” a következők vettek részt a színdarab előadásában:
 
Molnár László igazgató úr – Szegedi Kis István
Sáfár Lajos tanár úr – Corius Péter, szolnoki révészmester
Sáfárné Varga Erika tanárnő – Corius Péterné Zsófia asszony
Both Botond 11. b osztályos tanuló – Béllyei Tamás, Szegedi Kis István tanítványa
Lévai Bence 11. b osztályos tanuló –Skarica Máté, Szegedi Kis István tanítványa
Nagy Hanna 9. c osztályos tanuló – Katalin, Szegedi Kis István nevelt lánya
Jankovics András, Kukovecz Ákos, Mikola Bálint, Moharos Máté 7. a osztályos tanulók – tanítványok.
„Játszótársaink” voltak: Párkányi Éva, Selmeczy J ulianna, Kakuk Pál, Mihó Levente, Marton Béla.
 
Azt gondolom, Szegedi Kis István alakjának megidézése tartalmas közös együttlétre és örökérvényű igazságok újrafelfedezésére, közkinccsé tételére egyaránt alkalmat szolgáltatott.
Soli Deo gloria!
Gál-Ködöböcz Zsuzsanna
 
Az előadáson készült képek magukért beszélnek:
 
 

Eseménynaptár

Fontosabb adataink

Látogatók száma

Ma 155

Tegnap 163

Ezen a héten 1047

Ebben a hónapban 3257

Összesen 465121

Bejelentkezés

Ajánlott oldalak

Kapcsolat

Címünk: 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 82.

Igazgató: Molnár László

Igazgatóhelyettesek: Dr Balogh Lászlóné, Matics Istvánné

Gimnázium e-mail címe: titkarsag@rag.edu.hu

Telefon: 24/519-050, mobiltelefonszám: 30/453-4106

         Adatvédelmi tisztviselő:

                                      Konkolyné dr. Ficzkó-Juhász Bernadett Ivett

         

 

        Fenntartó, működtető

        SZIGETSZENTMIKLOS 3

 

Go to top