logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu

 

Sátoraljaújhely, vár – régésztábor 
2017. ősze
 
Nyári regéci régésztáboraink végeztével még nem sejtettem, hogy az iskola diákjaival pár hónappal később egy másik vár feltárásának folyamatában segédkezhetünk.
Augusztus végén kíváncsiságom vitt el az újhelyi vár feltárására. Kissé váratlanul ért ugyan a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum mellett az ásatást is vezető, Ringer István régész-muzeológus kérdése, hogy visszajönnék-e az iskola diákjaival, de remek lehetőségnek tekintettem egy ilyen programot. Lassan két hét telt el a tábor befejeződése óta és még most is úgy gondolom megérte azt a hetet Sátoraljaújhelyen töltenünk.
Biztos voltam benne, hogy számos területen más lesz ez a program mint a regéci táborok. Más is volt… jó így is… igazából össze sem hasonlíthatóak. Inkább párokat próbálok összeállítani:
 

 

Regéc Sátoraljaújhely
- hagyomány, majd mindenki tudja mi hogyan lesz… - az újdonság varázsa… itt mit szabad és mit kevésbé?
- nyár, 35-38 Celsius fok, árnyékot ne is keressünk a munkaterületeken - ősz, 15 Celsius fok, az első napon viharos a szél a hegytetőn
- sátortábor - ágyban aludtunk
- több emeletes palotaszárny,
- a törmelék alatt is 3-4 méteres falak - falat nem találtunk, de haladtunk egy falsík mentén
- számos inventárium szól arról milyen terekre számíthatunk munkánk folyamán - minden egyes méter elhozhat valamit amiről nincs is írott forrás
- a piciny falu romantikája - a városi szolgáltatások elérhetőek
- járművel fel a hejógyre - reggeli lépcsőzések
- a Sátor-hegyet nyugatról nézzük (ott a távolban) - a Sátor-hegyet délről nézhetjük (szinte karnyújtásra)
- kb. 298 km utazás -  kb. 307 km utazás
 
 
Természetesen nem csupán a feltárás és az itt is varázslatos táj amiért emlékezetes tud lenni egy régésztábor, még akkor is ha egyébként a XIX. sorszám jutott neki. Szerencsésen alakult kis csapatunk összetétele: barátságos, jól nevelt és többnyire a közösséget szerető emberkékből állt össze a társaság. Külön kiemelendőnek tartom, hogy az immár alapcsapattá váló 10.a osztályos táborozók mellé nyugodtan be lehet osztani a „kisebbeket”, odafigyelnek rájuk… nem hiába, már ők a „nagyok” :). Az már csak a szervezőnek jelent furcsa érzést, hogy most először a tábor minden résztvevője fiatalabb volt a programoknak keretet adó Terepnyűvő Menőmanók Természetjáró Szakosztálynál/Közösségnél.
A tábor szervezésekor fontos célként jelöltük meg, hogy az ásatás élményein túl még további oktatási-nevelési célokat is megvalósítsunk. Igyekeztünk időt szánni arra, hogy a környék kulturális nevezetességeibe is betekintsünk, így az első és az utolsó napunk sem csupán az utazással telt. Felkerestük a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumot, Sárospatakon I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyét és a szerencsi várban lévő Zempléni Múzeumot is.
Köszönettel tartozunk… hát... sok-sok embernek. Örülök, hogy az október végi időjárás sem riasztotta el a jelentkezőket. Köszönöm a gyerekek és szüleik felkészülését az őszi viszonyokra.
Köszönöm Ringer Istvánnak és munkatársainak hogy tárlatvezetéssel, reggeliztetéssel és ottlétünk előzetes szervezésével segítettek bennünket. Hegyi Dóra régésznek amiért beugróként pár napra részt vehettem az augusztusi ásatáson. Szoboszlai Gergő régésztechnikusnak munkánk irányításán túl türelmét és a vicceit egyaránt köszönjük!
Táborunk hangulatos lebonyolítását nagyban elősegítette hogy Jarosi Misi bácsi ha kellett szélben, ha kellett esőben száguldott értünk.
Programunk lebonyolításában segítségünkre volt a Havaria Speciális Építő Kft., a SzabAdy Alapítvány és az alapítványon keresztül Majertsák Csilla.
 
Képes beszámoló a „szokásos helyszínen”: itt
Mészáros Attila 

 

Eseménynaptár

Fontosabb adataink

Látogatók száma

Ma 23

Tegnap 135

Ezen a héten 547

Ebben a hónapban 7253

Összesen 461550

Bejelentkezés

Ajánlott oldalak

Kapcsolat

Címünk: 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 82.

Igazgató: Molnár László

Igazgatóhelyettesek: Dr Balogh Lászlóné, Matics Istvánné

Gimnázium e-mail címe: titkarsag@rag.edu.hu

Telefon: 24/519-050, mobiltelefonszám: 30/453-4106

         Adatvédelmi tisztviselő:

                                      Konkolyné dr. Ficzkó-Juhász Bernadett Ivett

         

 

        Fenntartó, működtető

        SZIGETSZENTMIKLOS 3

 

Go to top