logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

 


 

marc15 háttér2 „Szabadság, szerelem”

A forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára

Idén különösen nagy izgalommal készültünk a március 15-i megemlékezésünkre, hiszen ünnepi műsorunkat a mai napon Ráckeve város polgárainak is előadtuk iskolánk bejáratánál. 
Az ünnepi műsor gerincét a két költőóriás, Petőfi Sándor és Arany János levelezése adta, a forgatókönyvíró és rendező, Pádárné Verbanics Tünde tanárnő az eredeti levelek szövegeire építette fel az előadást. A megható és humoros levelek mellett a két költő verseket is küldött egymásnak, melyeket iskolánk diákjai mozgalmasan, színesen keltettek életre. Az előadást még szívmelengetőbbé tették a szép dal- és táncbetétek, valamint Mihó Emese népi hegedűjátéka. 
A megemlékezés nem lett volna teljes Bálint Hajnalka tanárnő munkája nélkül, aki a dalokat gyakorolta a szólistákkal és az adys kórussal, és köszönjük Gencsi Anita tánckoreográfiáját és Mikoláné Kiss Tünde és diákjai csodás dekorációit is. 
A városi ünnepi beszéd és megemlékezés sokak visszajelzése szerint szép és méltóságteljes volt, ezt követően pedig megkoszorúzták a hősök emlékművét.

2018. március 15-i műsor szereplői

Köszönjük az Ács Károly Művelődési ház részéről kapott segítséget, a profi hangosítást és a korhű ruhákat.

 

Március 15.
avagy két érettségi tétel megírásának története

 
 
Iskolánk hagyományainak megfelelően a március 15-i ünnepi műsort minden évben a 10. évfolyam diákjai adják elő. Sok éve már, hogy szakítottunk a jeles ünnep hagyományos szövegkönyvével, és igyekszünk valamilyen érdekes kerettörténetet adni az ismert  eseményeknek.
 
Az idén két érettségiző diák fáradságos munkájába pillanthattunk bele: a nézők láthatták, milyen elvárások alapján, milyen nehézségekkel megküzdve állítják össze az 1848/49-es eseményekről szóló történelemtételt, valamint ehhez szorosan kapcsolódva a Petőfi Sándor forradalmi költészetét bemutató irodalomtételt.
 
Osztályfőnök kollégáim nevében is mondhatom, hogy a nagy sikerű előadás elsősorban a diákok érdeme volt. Öröm volt látni, milyen egyetértésben dolgozott együtt a három osztályból kiválogatott alkalmi társulat. Hiába a jó szövegkönyv, ha nincs egy lelkes csapat, akik megvalósítják a szervezők elképzeléseit. A 10. A osztályt nem tanítom, alig ismerem, ezért nagyon nagy segítségemre volt osztályfőnökük, Kátai Zita tanárnő a szereplők verbuválásában, mozgatásában, a zavartalan próbák biztosításában.
 
Sok nulladik és hetedik óra telt el a fáradságos, de jó hangulatú próbákkal. Közben a háttérben rengeteget dolgozott Dénes Zsófia 10. C, valamint Kecskés András 10. B osztályos tanulók vezetésével az alkalmi tánckar, valamint Bálint Hajnalka tanárnő irányításával a két szólót éneklő diák, Dénes Zsófi és Csirkés Borcsa a 10. B osztályból. 
 
A tanárnő arra is vállalkozott, hogy egy évfolyamkórust állítson össze, melynek nagy sikerű produkciója – a Kormorán együttes A költő visszatér c. száma - feltette a koronát az előadásra.
Külön szeretném kiemelni a két „érettségizőt”, a  műsor két főszereplőjét, Novák Kata és Novák Zsombor 10. A osztályos tanulókat, akik rutinos, magas színvonalú színészi játéka nélkülözhetetlen volt az előadás sikeréhez!
Sáfárné Varga Erika

Eseménynaptár

Látogatók száma

Ma 123

Tegnap 221

Ezen a héten 1248

Ebben a hónapban 5051

Összesen 452783

Go to top